آیئی علیرغم برتریاش در بازار، از چندین جنبه مرورگری بوده است که از پیشرفت باز مانده است. آیئی 6 خیلی بیشتر از حد معمول در بازار ماند و آیئی 7 هم، در بهترین حالت، یک ارتقای ساده بودکه مرورگر مایکروسافت را همچنان پشت سر رقیبان جای داد.
اما بر اساس آزمونهای اولیهی بتا در مورد آیئی 8، به نظر میرسد که مایکروسافت ممکن است در مسیر عرضهی اولین نسخهی کاملا پیشرفته مرورگر خود، پس از عرضهی آیئی 5 در سال 1999، باشد. آیئی 8 بتا 2، شامل ویژگیهای جدید زیادی است که قابلیت استفاده، ثبات و امنیت مرورگر را ارتقا داده است. درحالی که بسیاری از این قابلیتهای جدید در اصل، بهرهبرداری مایکروسافت از فایرفاکس (Firefox) و نرمافزار اپرا (Opera) میباشد، آیئی 8 کمی هم نوآوری خاص خود را به نمایش گذاشته است.
البته به یاد داشته باشید که این دقیقا یک نسخه بتا است. آیئی 8 بتا 2 در اولین روزهای آزمایش بسیار استحکام چندانی نداشت. من دایما نگاه دقیقی به این ویژگیهای استفاده از tab و بازگردان صفحهی وبسایت پس از بسته شدن مرورگر میاندازم و جالب این که وبسایتهای پرطرفدار زیادی برای این خوب دیده شوند، باید در حالت سازگار مرورگر آیئی 7 باز میشدند. به همین دلیل توصیه میکنم که فقط برنامهنویسان وب و کسانی که کنجاوی فنی دارند از این بتا استفاده کنند و افراد دیگری که میخواهند کار جدیای با مرورگرشان انجام دهند، از آن فاصله بگیرند.
برخی از مهمترین ویژگیهای جدید آیئی 8 بتا 2، در حوزه محرمانگی وب قرار میگیرد. حالت جدید InPrivate Browsing به کاربر اجازه میدهد که یک صفحهی جدید از مرور باز کند که در آن هیچگونه cookآیئی، تاریخچهی بازدیدی یا اطلاعات شخصی دیگری ذخیره نخواهد شد. در حین انجام این کار، یک لوگوی InPrivate در نوار آدرس ظاهر خواهد شد. جهت بستن این صفحهی InPrivate، فقط پنجرهی مخصوص مرور را باید بست. این بدین معنی است که میتوان چندین مرورگر (خصوصی و عمومی) به طور همزمان داشت.
برای مواقعی که کاربر تصمیم میگیرد رد پای یک جلسهی وبگردی را بین ببرد، آیئی 8 بتا 2، قابلیت Delete Browsing History تقویت شدهای ارایه کرده است که با استفاده از آن تاریخچهی مربوط به سایتهایی که در لیست favorites قرار دارد پاک نمیشود. گرچه این یک گام به جلو است، اما شخصا ترجیح میدهم که یک امکان جامعتری در اختیار داشته باشم تا بتوانم تعریف کنم که دادههای کدام سایتها باید نگهداری شود.
یک ویژگی جدید دیگر InPrivate Blocking نام دارد. این ویژگی به کاربر امکان میدهد که ارسال داده بین سایتی را که مشاهده میکندو یک سایت ثالث را مسدود کند.
البته، این ویژگیهای مربوط به محرمانگی در آیئی 8 بتا 2 منحصربهفرد نیست، بلکه امکاناتی است که با نصب افزودنیهایی (add-on) به مرورگرهای دیگری نظیر فایرفاکس هم اضافه میشود. اما اگر مایکروسافت راهش را در همان مسیری که از این بتا شروع شده ادامه دهد، آیئی 8 برخی از بهترین ویژگیهای محرمانگی موجود بین مرورگرهای وب را خواهد داشت.
البته همهی چیزهای جدید در آیئی 8 بتا 2 مربوط محرمانگی نیست و مجموعهای از ویژگیهای جدید نیز وجود دارند که بر نحوهی مرور سایتها و تعامل کاربران با آنها تاثیر میگذارد.
یکی از ویژگیهای منحصربهفرد و جدید عبارت است از شتاب دهندههای آیئی 8 (Accelerators که در بتا 1 به آنها فعالیت گفته میشد). آیکون شتاب دهندهها در هر زمان که کاربر متن را در یک صفحه وب انتخاب کند فعال میشود. با کلیک کردن روی آیکون شتاب دهنده یا کلیک راست کاربران میتوانند یک سری اقدامات نظیر جستجو، ترجمه و حتی نقشهیابی انجام دهند. این فعالیتها در یک پنجرهی کوچک پاپآپ (pop-up) انجام میشود، نه در یک صفحهی وب جدید. این فناوری در اختیار برنامهنویسان است تا هر سایت یا شرکتی بتواند شتابدهندههای خاص خود را ایجاد کند.
یک ویژگی جدید دیگر که به آن برشهای وب (Web Slices) میگویند، به برنامهنویسان وبسایتها امکان میدهد ابزار دلخواه خود را تهیه، نصب و به نوار ابزار مرورگر اضافه کنند تا دسترسی سریع به دادهها و اطلاعات سایتهای خود را برای کاربران فراهم سازند.
اگرچه آیئی آخرین مرورگری بود که از پنجرههای دارای تب (tab) پشتیبانی کرد، اما آیئی 8 چین و شکنهای جالبی را اضافه کرده که استفاده از تبها را در حین مرور بهبود میدهد. یکی از این ویژگیهای خوب و جدید آیئی 8 گروه کدهای رنگی برای تبها است که همگی از یک وبسایت شروع میشود و شناسایی گروههای تبهای مرتبط را آسانتر میکند.
اما بین تمامی این ویژگیهای جدید، امکانی که من بیش از همه استفاده کردهام، حالت سازگاری (compatibility mode) آن است که مرورگر را به یک موتور آیئی 7 تغییر میدهد.
با کلیک کردن روی دکمهای شبیه به آیکون یک فایل شکسته که در کنار نوار آدرس ظاهر میشود، سایت در حالت سازگار با آیئی 7 مجددا بارگذاری میشود. من در آزمایشهایم مجبور شدم از این امکان استفاده کنم، که شامل بسیاری از سایتهای محبوب و پرطرفداری که برای ایمیل تحت وب [مانند یاهو، جیمیل، ...] و حتی بسیاری از سایتهای کاربردی گوگل میشد. جالب این است که به گفتهی مایکروسافت از حالت سازگاری فقط برای سایتهای قدیمیتر که کاملا استاندارد نیستند باید استفاده کرد، در حالی که یکی از سایتهایی که در حالت سازگاری میتوان مرورش کرد webstandards.org بود که سایت پروژهی استانداردهای وب و آزمونهای استانداردهای ACID Web است!
بسیاری از ویژگیهای جدید آیئی 8 بتا 2، بهروزرسانیهایی است که قابلیتهایی را که چندی است در مرورگرهای رقیبی نظیر اپرا و فایرفاکس وجود دارد، به آیئی اضافه میکند. امکان جستوی درون صفحه (به جای پاپآپ قبلی)، تکمیل خودکار کلمه در نوار آدرس، پیشنهاد مفهومی واژهها در فیلد جستجو و محافظت در برابر وبسایتهای آلوده، از جملهی این امکانات هستند.
از دیگر ویژگیهای آیئی 8 که در آزمایشهای من کارآیی واقعا خوبی از خود نشان داد، محافظت کامل در برابر خرابی و بازیافت صفحه بودند. خوشبختانه این ویژگی جدید به خوبی کار میکرد. در مواردی که یک وبسایت در فقط یک تب، مشکلساز میشد فقط همان تب با دادههایش، مجددا بارگذاری میشد، بدون این که هیچ تاثیری بر دیگر تبها بگذارد. وقتی که کل مرورگر خراب میشد تمامی صفحات باز شده همراه با دادههایشان بازیابی میشد.
رعایت استانداردها در آیئی 8 بتا 2 بسیار بهتر از آیئی 7 میباشد و آیئی 8 تست ACID2 پروژهی استانداردهای وب را با موفقیت پشت سر گذاشته است. از دیدگاه یک برنامهنویس، میتوان گفت که کاربری آیئی 8 بتا 2 به مراتب راحتتر از نسخههای قبلی آیئی است.
| < قبلی | بعدی > |
|---|